Zamień pierś z kurczaka na pierś z indyka

Jeśli marzysz o zdrowej i szczupłej sylwetce, na pewno zwracasz uwagę na to co jesz i na aktywność fizyczną. W związku z tym na twoim stole częstym gościem jest pierś z kurczaka. Nie tylko jest ona smaczna i pożywna, ale także uważana jest za mięso chude. Niemniej jednak to pierś z kurczaka jest najczęściej polecana przez dietetyków i mają oni ku temu realne powody. Jeśli więc chcesz jeszcze lepiej zadbać o swoje ciało, dowiedz się dlaczego powinnaś postawić na pierś z indyka, a także jak ją odpowiednio przygotować.

Zalety spożywania piersi z indyka

Mięso z indyka, to przede wszystkim bogactwo składników odżywczych i substancji usprawniających procesy zachodzące w naszym organizmie. Oprócz tego pierś z indyka jest:

  • smaczna
  • sycąca
  • tania
  • łatwo dostępna

Wszystko to sprawia, że bezapelacyjnie wygrywa z piersią z kurczaka. Dodatkowo jest ona najchudszym mięsem, które jednocześnie zawiera substancje takie jak niacyna, selen, cynk, a także witaminy B6 i B12 (źródło informacji). Nie jest tajemnicą, że niedobór witaminy B6 znacznie utrudnia odchudzanie, a niedobór selenu wpływa na metabolizm hormonów tarczycy, które z kolei odpowiadają za przemianę materii. Okazuje się, że 200 gramowa pierś z indyka to zaledwie 160 kcal. Ta sama porcja kurczaka to ponad 200 kcal, a wieprzowiny 260 kcal. W piersi z indyka, jest też znacznie mniej cholesterolu.

Pierś z indyka jest polecana nie tylko przez dietetyków, ale także przez dermatologów. Cynk i witaminy z grupy B, ma ogromny wpływa na jędrność skóry, a także kondycję włosów. Jeśli cierpisz na trądzik, mięsa z indyka wspomoże cię w walce z nim.

Jak przygotować pierś z indyka?

Mięso indycze jest niezwykle wymagające. Bardzo łatwo bowiem, w procesie obróbki, je przesuszyć, a tym samym pozbawić właściwości odżywczych. Poza tym, źle przygotowana pierś z indyka, straci również swoje walory smakowe. Najbezpieczniej jest pokroić ją na cienkie plastry. Jeśli mamy ochotę na popularne, panierowane kotlety, możemy ją doprawić i standardowo obtoczyć w jajku i bułce tartej. Następnie tak przygotowane kotleciki, można rozpocząć proces smażenia. Jeśli kotlety są cieniutkie, wystarczy około 3 minuty smażenia z każdej strony, co zapobiegnie przesuszeniu mięsa, a także przypaleniu panierki. Jeśli zaś chcemy upiec pierś z indyka, najlepiej doprawić ją według uznania i skropić sokiem z cytryny. Następnie zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut. Po upieczeniu, należy dać mięsu około 3-4 minuty. by odpoczęło.

https://elbr.pl/wp-content/uploads/2021/04/filet-drobiowy.jpg

Podobne wpisy