Czyszczenie, odkażanie i dezynfekcja. Na czym polegają różnice?

Czyszczenie, odkażanie i dezynfekcja. Na czym polegają różnice?

Sprzątanie może wydawać się bardzo łatwym zadaniem. Jednak wciąż pojawia się wiele mitów, które są cały czas powielane. Jednym z nich jest mylenie niektórych pojęć, które wydają się nam mieć to samo znaczenie. Przykładem może być tytułowe czyszczenie, odkażanie oraz dezynfekcja. Wiele osób używa zamiennie słów czyszczenie, odkażanie i dezynfekcja. Jak możemy dowiedzieć się ze strony freshooffice, chociaż wszystkie z nich są ważnymi krokami w utrzymaniu czystości i bezpieczeństwa przestrzeni, w rzeczywistości mają one różne znaczenia i cele.

Oto podstawowe różnice między tymi trzema czynnościami

Czyszczenie usuwa zarazki, brud i zanieczyszczenia z powierzchni lub przedmiotów. Czyszczenie polega na użyciu mydła (lub detergentu) obok wody w celu fizycznego usunięcia zarazków z powierzchni. Ten proces niekoniecznie zabija zarazki, ale usuwając je, zmniejsza ich liczbę i ryzyko rozprzestrzeniania się infekcji. Na przykład zmywanie blatu kuchennego mydłem będzie traktowane jako czyszczenie. Po zakończeniu prawdopodobnie zobaczysz okruchy na szmatce.

Odkażanie obniża liczbę zarazków na powierzchniach lub przedmiotach do bezpiecznego poziomu, zgodnie z obowiązującymi normami. Odbywa się to poprzez czyszczenie lub dezynfekowanie czegoś, aby zmniejszyć ryzyko rozprzestrzeniania się infekcji.

Dezynfekcja zabija zarazki na powierzchniach lub przedmiotach za pomocą środków chemicznych. Dezynfekcja niekoniecznie oczyszcza brudne powierzchnie, ale zabijając zarazki na powierzchni po czyszczeniu, może dodatkowo zmniejszyć ryzyko rozprzestrzeniania się infekcji.

Jakie są metody dezynfekcji?

Rozróżniamy trzy podstawowe metody dezynfekcji. Są nimi metody fizyczne, chemiczne oraz termiczno-chemiczne. Do dezynfekcji fizycznej możemy użyć np. pary wodnej w temperaturze wynoszącej min. 100 stopni Celsjusza. Dezynfekcja chemiczna z kolei opiera się o zastosowanie takich środków jak np. alkohol etylowy, sole amoniowe czy fenole. Natomiast metoda termiczno-chemiczna polega na zastosowaniu którejkolwiek z metod chemicznych w połączeniu z oddziaływaniem wysokiej temperatury (np. sparzenie wrzątkiem).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *